Bufet Suedez
Ceea ce noi numim azi bufet suedez este traducerea pe care englezii si americanii au preferat-o complicatului Smörgåsbord din limba suedeza pentru a denumi nu un produs tipic suedez pe care sa-l fi imprumutat, ci un mod de prezentare a mancarii.
Mai exact, produsele gastronomice – aperitive (calde si reci), mancaruri si deserturi, in portii mini – sunt expuse, iar comesenii sunt invitati sa se serveasca singuri – din ce doresc si cat doresc, fara ca pentru asta sa fie nevoie de chelneri.
Arta minimalismului
Bufetul suedez pune la incercare arta gastronomica a bucatarilor, dar si simtul artistic al celor care il aranjeaza, fiind importanta imaginea globala, jocul de culori, texturi, cu respectarea unei ordini firesti a produselor, tipice orei la care se face servirea.
Personalizare
Marele avantaj pe care il prezinta bufetul suedez este posibilitatea personalizarii acestuia – in functie de eveniment, necesitati si optiunile pentru o bucatarie sau alta ( sau un mix ). Exista, astfel, bufet mediteranean, bufet oriental, bufet frantuzesc, bufet italienesc, bufet traditional romanesc, respectiv bufet international – cea mai populara varianta.