Dovlecelul

Azi vă prezentăm dovlecelul, o legumă vedetă a meniurilor de vară.
Specialiștii spun că dovleceii au 95% apă, în pulpa și coaja lor se află și 1%
protide, 4% hidrați de carbon, plus foarte mici cantitați de grăsimi.
La 100 g de parte comestibilă găsim: un miligram de natriu, 270 mg de potasiu, 15 mg de calciu, 30 mg de fosfor, fier, zinc, zinc, 230 mg de vitamina A, câte 0,05 mg din vitaminele B1, B2 și cantități mari de vitamina B9, 10 mg de vitamina C. Semințele conțin 35% ulei gras, fitosterine, lecitină, enzime. 300 g de dovlecel asigură necesarul zilnic de fosfor și potasiu, aproape dublul necesarului zilnic de vitaminele A și B9 și jumătate din ncesarul zilnic de magneziu.
Dovlecelul este benefic în combaterea cancerului, preîntâmpină scleroza multiplă, în tratamentul astmului, trombozei, rematismului, distrugerea viermilor intestinali etc.
Lipsa calciului este combătută cu dovlecei, care, chiar dacă nu conțin mult calciu, ajută la asimilarea lui prin marea cantitate de magneziu din componență.
În primul trimestru de sarcină se recomandă un consum crescut de dovlecei puțin fierți, pentru a se păstra vitamina B9 și vitamina A, esențiale pentru dezvoltarea fătului.
Multe din substanțele active ale dovlecelului sunt situate în coajă și imediat sub ea, deci ideal ar fi de gătit cu coajă. Poate fi mâncat și în stare crudă, în salate de vară, împreună cu roșii, castraveți, ardei.
Este indicat și gătit, deoarece păstrează magneziul, potasiul, fosforul, făcând adevărate minuni în cazul persoanelor cardiace, hipertensive și obeze. 100 g de dovlecel au un aport de 15 calorii. Nu este recomandată prăjirea, deoarece devine indigest, își pierde cea mai mare parte a proprietăților curative și, absorbind mult ulei, are o mare valoare calorică.

Leave a Comment